Mają nie tylko doskonały smak, ale również mnóstwo wartości odżywczych! Truskawki, maliny i jagody to sezonowe bomby witaminowe. Czarna porzeczka pomaga w odchudzaniu, poziomka odtruwa organizm, a malina zawiera związki o działaniu leczniczym. Lato to doskonały czas, by skosztować ich wszystkich – zachęca Agnieszka Piskała dietetyk i koordynatorka III edycji projektu Natalia Honorata Witalna.
1.Czy Polacy chętnie sięgają po sezonowe produkty?
Latem widać ewidentny skok w konsumpcji sezonowych owoców i warzyw. Niestety Polacy jedzą ich wciąż za mało. Najchętniej sięgamy po produkty, które sami możemy wyhodować w przydomowych ogródkach. Pamiętajmy, że sezonowość takich produktów jak truskawki, czy czereśnie jest bardzo krótka. I choć te pierwsze można kupić przez cały rok w formie mrożonej, to jednak nigdy aż tak doskonale nie smakują, jak zerwane prosto z krzaczka.
2.Które z nich są szczególnie polecane?
Leśne owoce sezonowe cechują się intensywną barwą, od czerwonej, poprzez fioletową, aż do niebieskiej. Im jest ciemniejsza, tym zawierają więcej barwników korzystnych dla zdrowia. Posiadają one właściwości antyoksydacyjne, czyli usuwają z organizmu szkodliwe wolne rodniki. Badania nad ich właściwościami zdrowotnymi wskazują, że mogą chronić przed wieloma schorzeniami, przede wszystkim chorobami układu krążenia. Poza tym, np. czarna porzeczka stanowi bogate źródło witaminy C, zawiera jej ok. 183mg na 100g produktu, w czym wyprzedza m.in. paprykę, kiwi czy cytrusy. Poziomka może być pomocna w usuwaniu toksyn z organizmu, dzięki zawartości błonnika, który ma zdolność pochłaniania związków szkodliwych, wiąże je i neutralizuje, a następnie powoduje usunięcie z organizmu człowieka.
3.Dlaczego warto korzystać z sezonowych produktów?
Owoce sezonowe mają nie tylko doskonały smak, którego nie jesteśmy w stanie odtworzyć w innych porach roku, ale również zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Są jednocześnie dość niskokaloryczne. Każdy sezonowy owoc dostarcza odmiennych wrażeń sensorycznych, a jednocześnie ma inne, pozytywne składniki. Owoce leśne są szczególnie bogate w witaminę C, zawierają też karotenoidy i witaminy z grupy B. Wyróżnia je też stosunkowo duża zawartość wapnia, żelaza, miedzi i oczywiście błonnika.
4.Czy są zatem polecane przy diecie odchudzającej?
Oczywiście, są jej doskonałym elementem! Głównym składnikiem malin, truskawek czy czarnych porzeczek jest woda, która nie dostarcza żadnych kalorii. Ponadto zawierają one dużo błonnika rozpuszczalnego, który zachowuje się jak zdrowotna „miotełka” – pomaga usprawniać działanie przewodu pokarmowego i przyspiesza pasaż treści pokarmowej przez jelita, co ogranicza wchłanianie składników odżywczych. Uważa się, że barwniki zawarte, np. w malinach mogą pomagać w redukcji masy ciała. Ponadto przeciwdziałają one procesom oksydacyjnym, które zachodzą w większym natężeniu u osób otyłych, niż u tych cechujących się prawidłową masą ciała.
5.Podobno maliny mają też działanie lecznicze?
Maliny zawierają związki o działaniu leczniczym – salicylany. Posiadają one właściwości dezynfekujące, jak również przeciwbólowe, przeciwgorączkowe czy przeciwzapalne. Zawartość salicylanów w malinach jest jednak zbyt mała, aby mogły leczyć. Dlatego niektóre produkty lecznicze zawierają ekstrakty z malin.
6.W jaki sposób powinniśmy podawać owoce sezonowe, by były jak najbardziej korzystne dla naszego organizmu?
Warto wykorzystać je, np. do przyrządzania potraw z dodatkiem mleka i przetworów mlecznych, które są cennym źródłem wapnia, a których Polacy, zarówno dorośli jak i dzieci ciągle spożywają w zbyt małych ilościach. Słoneczne lato i opalanie sprzyjają produkcji witaminy D przez komórki obecne w skórze człowieka. Warto skorzystać z możliwości dostarczenia naszemu organizmowi obu tych składników, które są niezbędne do prawidłowej budowy kości.
7.Czy przetwory owocowe mają takie same właściwości odżywcze, co świeże produkty?
Świeże owoce cechują się wyższą wartością odżywczą, niż zrobione z nich przetwory. Należy pamiętać, że różne sposoby przetwarzania owoców skutkują innej wielkości stratami walorów odżywczych. Najmniejsze obserwuje się w przypadku liofilizacji i mrożenia. Owoce liofilizowane znajdują się w różnych produktach np. w płatkach typu musli. Wybierając mrożonki pamiętajmy o sprawdzeniu, czy możemy wyczuć w torebce pojedyncze owoce, czy może stanowią one jedną zbitą masę – co świadczy o ponownym zamrożeniu produktu. Niewątpliwie świeże owoce są atrakcyjniejsze od przetworów pod względem smaku, konsystencji i zapachu. Korzystajmy więc z sezonowych owoców, gdy jest na nie czas.
***
Ogólnopolski projekt żywieniowy Nestlé, Natalia Honorata Witalna, skierowany do studentów i absolwentów, jest odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie na specjalistów z obszarów zdrowia i prawidłowego odżywiania. Inicjatywa Nestlé, pod patronatem Ministerstwa Sportu i Turystyki, magazynu Eurostudent oraz Europejskiego Forum Studentów AEGEE, realizowana jest w ramach strategii Nutrition, Health & Wellness popularyzującej prawidłowe żywienie, dbanie o zdrowie i dobre samopoczucie. Ma na celu praktyczne przygotowanie do podjęcia pracy, wsparcie rozwoju i kariery zawodowej osób zainteresowanych zdrowym stylem życia. Projekt realizowany jest od 2012 roku. Obecnie trwa jego III edycja.
[www.nestle.netpr.pl]