Witajcie w serwisie Smaki Lasu

Pomysł na serwis Smaki Lasu powstał przy okazji uprawiania turystyki. Chociaż czasem może zdarzyć się odwrotnie – wyprawy po leśne skarby mogą przyczynić się do przyjęcia turystycznego stylu życia. Turystyka to przecież nie tylko zagraniczne wojaże. To także m.in. wyjście z domu i na przykład piknik na leśnej polanie wśród pięknych okoliczności przyrody. Nawet samo spacerowanie wśród drzew pomaga pokonać stres i wzmacnia odporność, ponieważ na nasz organizm wpływają leczniczo olejki eteryczne wydzielane przez drzewa.

Moja miłość do leśnych przysmaków zaczęła się od syropu z końcówek świerka. Taki syrop najlepiej smakuje po kilku dniach od zasypania cukrem. Kilkudniowa wieczorna kuracja i przeziębienie staje się historią. Lubię też syrop z owoców kaliny, który chociaż brzydko pachnie, jest bardzo zdrowy. Spacerując po lesie, często obojętnie mijamy rosnące obok szlaku rośliny i drzewa. Uprawiając leśne wędrówki, praktycznie od wiosny do późnej jesieni możemy coś z lasu przynieść. Proszę jednak bardzo uważać, bo może to być na przykład kleszcz…

W czasie leśnych spacerów można skompletować porządną apteczkę na różne dolegliwości – przeziębienie, kaszel, nerwy, bolące mięśnie. Leśne przysmaki to m.in. kwiaty drzew i krzewów, owoce małych roślin, drzew i krzewów, liście, korzenie, grzyby. Smaki lasu to także dziczyzna, chociaż nie będę tutaj namawiał do urządzania polowań…

Mieszkam i turystykę uprawiam w Sudetach, dlatego będą tu opisane rośliny występujące głównie w tej części kraju.

Zapraszam do komentowania publikowanych opisów i przepisów. Zapraszam również do przesyłania swoich sprawdzonych przepisów na leśne przysmaki – postaram się wszystkie opublikować.

Marek Gałowski – wydawca, redaktor naczelny serwisu Smaki Lasu

reklama: