Wyprawa na grzyby to znakomity pomysł na relaks oraz spędzenie wolnego czasu na świeżym powietrzu. Dlatego nie zastanawiaj się ani chwili dłużej! Namów rodzinę lub przyjaciół na weekendową wycieczkę do lasu, połączoną z popularnym grzybobraniem, cieszącym się w Polsce długoletnią tradycją. Zebrane grzyby możesz wykorzystać do smakowitych, aromatycznych, jesiennych dań. Jak to zrobić podpowie Piotr Ceranowicz – ekspert marki Lubella oraz uczestnik 3. edycji programu Top Chef.
Wyprawa do lasu
Godzinny spacer po lesie z pewnością dotleni nasz organizm oraz pozytywnie wpłynie na nastrój i samopoczucie. Jesień jest wręcz wymarzonym czasem na spacer w lasie w poszukiwaniu grzybów. Wówczas, amatorzy leśnych smaków kolekcjonują w koszykach takie rarytasy jak borowiki, maślaki, kurki czy koźlarze.
Grzyby od kuchni
Walory smakowe grzybów są doceniane na całym świecie. Niemal każda kuchnia posiada swoje własne, popularne odmiany, które są składnikiem regionalnych dań. Dla przykładu – azjatycka specjalizuje się w grzybach mung oraz shiitake, włoska w pieczarkowych, natomiast francuska w znanych na całym świecie truflach. Skupmy się jednak napolskich gatunkach. Zarówno w daniach kuchni staropolskiej, jak i współczesnej grzyby są bardzo ważnym składnikiem. Doceniane już przez naszych przodków, stanowią doskonały dodatek do dań, a często są nawet ich główny składnik.
– Jedną z najbardziej znanych metod obróbki grzybów jest suszenie, która pozwala zachować aromat oraz smak grzybów na długo. Suszone borowiki polecam wykorzystać do przygotowania pysznej zupy wraz z dodatkiem makaronu świderki marki Lubella, który dzięki swojej delikatności idealnie będzie się komponował zarówno z tradycyjną zupą grzybową jak i jej zblendowaną wersją, czyli kremem. Suszone grzyby doskonale sprawdzą się również jako farsz do pierogów, najlepiej wykonanych z mąki Lubella Puszysta poznańska.
Kolejną metodą przygotowania naszych grzybów może być duszenie. Tenprosty sposób z pewnością podkreśli smak i wyrazistość grzybów. Duszone – będą doskonałym dodatkiem do gulaszu z kaszą czy też śmietanowego sosu do dania z makaronem Lubella –podpowiada Piotr Ceranowicz, szef kuchni orazznawca grzybów, przyrządzanych w różnych wariantach. . –Wyrazisty smak, bogaty aromat i wiele możliwości zastosowań sprawia, że grzyby są idealną kulinarną inspiracją – na ich bazie można przygotować różnorodne potrawy – od wspomnianych zup i pierogów, przez sosy, do makaronu. Wszystkie propozycje, przyrządzone na bazie jesiennych grzybów, z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym amatorom kulinariów.
Pappardelle z grzybami
Składniki:
- Makaron Lubella Papardelle (1 op.)
- Borowiki lub podgrzybki (300g)
- Cebula (1 szt.)
- Czosnek (6 ząbków)
- Świeży majeranek
- Białe wino (100ml)
- Masło (200g)
- Sól, pieprz
- Olej
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
Na oleju przesmażamy posiekaną cebule i czosnek, następnie dodajemy pokrojone grzyby i na dużym ogniu smażymy do momentu, aż się zrumienią. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy majeranek. Całość zalewamy winem i czekamy, aż się zredukuje. Na końcu dodajemy zimne masło i szybko mieszamy by sos zgęstniał.
Makaron łączymy z sosem i podajemy z kieliszkiem białego wina.
***
Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.
Szef kuchni restauracji Kaskrut oraz szef i patron restauracji Kitchen. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.
[PR]